Textversion
Startseite

Startseite
Aktienspinnerei Aachen Barockfabrik „Höhere Preußische Textilschule“ Intzetoren, Tuchfabrik Aachen AG Lakenfabrieck Delius Lakenfabriek Johann Erckens Lakenfabriek Johann Erckens Söhne Lakenfabriek Neuwerk Lakenfabriek Peters Stockheider Molen - Schaudepot TUCHWERK Aachen Ververij Fußgänger Themaroutes Video's Uw Bericht Colofon

De Akense textielindustrie ontwikkelde zich doorheen de eeuwen tot een belangrijk productie-apparaat binnen en buiten de euregio. Reeds in de 12e eeuw concurreerden onze inheemse producten met lakens uit het buitenland. De 16e en 17e eeuw kenmerken zich door een deels religieus gemotiveerde stadsvlucht. In de daaropvolgende Franse periode kende de textielsector een sterke opleving. Fabrieken rezen als paddestoelen uit de grond en veranderden het stadsbeeld compleet. De bewaard gebleven monumenten van de lakenindustrie bieden een goed overzicht van bouwwerken uit de vroege industrialisering (1800-1830) tot in de nieuwste tijd (20e eeuw).

Het doel van de wolroute in Aken is een selectie monumenten te laten zien, die allemaal beduidende voorbeelden zijn uit de textielperiode. De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar de verschillende fasen maar ook naar uiteenlopende bestemmingen. Zo zijn er behalve industriële panden ook arbeiderswoningen, villa's van fabrikanten en dergelijke opgenomen.

.

Wolroute - Aachen - Impressies 

.

voor meer informatie

Informationsbüro Eisenbrunnen
Friedrich-Wilhelm-Platz
D-52062 Aachen
Fon: +49 (0)241 1 80 29 60 oder -61
Fax: +49 (0)241 1 80 29 30
info (at) aachen-tourist.de
www.aachen-tourist.de

.

[ Terug naar boven ]