Textversion
Startseite

Startseite
Spinnerij Kutsch Ververij Fußgänger Lakenfabriek Erckens Fabrikantenwoonhuis Schüll Lakenfabriek Peters Lakenfabriek Neuwerk Intzetoren, Tuchfabrik Aachen AG „Höhere Preußische Textilschule“ Lakenfabrieck Delius Arbeiderswoonhuis Barockfabrik Themaroutes Kaart Video's Uw Bericht Colofon

De Akense textielindustrie ontwikkelde zich doorheen de eeuwen tot een belangrijk productie-apparaat binnen en buiten de euregio. Reeds in de 12e eeuw concurreerden onze inheemse producten met lakens uit het buitenland. De 16e en 17e eeuw kenmerken zich door een deels religieus gemotiveerde stadsvlucht. In de daaropvolgende Franse periode kende de textielsector een sterke opleving. Fabrieken rezen als paddestoelen uit de grond en veranderden het stadsbeeld compleet. De bewaard gebleven monumenten van de lakenindustrie bieden een goed overzicht van bouwwerken uit de vroege industrialisering (1800-1830) tot in de nieuwste tijd (20e eeuw).

Het doel van de wolroute in Aken is een selectie monumenten te laten zien, die allemaal beduidende voorbeelden zijn uit de textielperiode. De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar de verschillende fasen maar ook naar uiteenlopende bestemmingen. Zo zijn er behalve industriële panden ook arbeiderswoningen, villa's van fabrikanten en dergelijke opgenomen. In een centraal informatiepunt is zowel informatiemateriaal over de euregio wolroute verkrijgbaar alsook een museum over de geschiedenis van de lakenindustrie in Aken ondergebracht. Voorlopig biedt „Gut Komerich - Spinnerei Kutsch“ hiervoor onderdak.

.

Wolroute - Aachen - Impressies 

.

voor meer informatie

Informationsbüro Eisenbrunnen
Friedrich-Wilhelm-Platz
D-52062 Aachen
Fon: +49 (0)241 1 80 29 60 oder -61
Fax: +49 (0)241 1 80 29 30
info (at) aachen-tourist.de
www.aachen-tourist.de

.

[ Terug naar boven ]

Druckbare Version