Tekstversie
Startpagina

Startpagina
Marktplatz en Sint-Niklaas Parochiekerk Kloosterkerk Kirchstraße 15-17 Gosperstraße en Klötzerbahn Werthplatz Kaperberg 2-4 Simarstraße Uitzicht van de Moorenhöhe ... Couvenplatz Kaart Video's Uw bericht Colofon

De eerste vermelding van lakenproductie in Eupen dateert uit 1680. Omwille van hun uitmuntende kwaliteit waren deze lakens al gauw tot in alle uithoeken van de toenmalige wereld zeer gegeerd. Talrijke kooplieden vestigden zich met hun families in Eupen en verwierven met de export van hun lakens rijkdom en aanzien. Dat weerspiegelde zich in hun huizen. Vanaf begin 18e eeuw lieten ze prachtige patriciërshuizen met imposante façades bouwen. Maar het zijn vooral de op de binnenkoer aansluitende ateliers, de zogeheten „Schererwinkel“ (scheerhoek) die zeer specifiek zijn.

De Eupense lakenhandelaars kochten de grondstoffen aan en lieten het ruwe doek in hun thuisatelier, of beter in open lucht naast hun huis vervaardigen. De afwerking die voor de kwaliteit van de fijne wollen doeken bepalend was, gebeurde in deze „Schererwinkel“. Ze zijn typisch voor het textielambacht uit de pre-industriële periode in Eupen en nergens anders te vinden. De wolroute leidt in Eupen ook langs de kloosterkerk, de Sint-Niklaas parochiekerk en naar het kerkhof. Vanop de Mohrenhöhe heeft men een mooi panoramisch zicht over de benedenstad met haar talrijke industriële panden uit de tijd van Napoleon.

.

Wolroute - Eupen - Impressies

.

voor meer informatie

Tourist Info Eupen
Marktplatz 7
B-4700 Eupen
Fon: +32 (0)87 55 34 50
Fax: +32 (0)87 55 66 39
info (at) eupen-info.be
www.eupen-info.be

.

[ Terug naar boven ]

Printerversie