Lakenfabriek Müller

Wolroute Euskirchen - Lakenfabriek Müller


.


staddeel Kuchenheim, Carl-Koenen-Straße 25
In Euskirchen-Kuchenheim, een gemeente die in het noorden aan de Eifel grenst, kan men een heel bijzondere attractie bewonderen: het „Rheinisches Industriemuseum“ heeft hier een oude lakenfabriek met volledige machinerie uit de periode rond 1900 voor het publiek toegankelijk gemaakt. Sinds de sluiting in 1961 is de installatie van toenmalig bezitter Kurt Müller onaangeroerd gebleven. De fabriek is ondertussen uit zijn doornroosjesslaap ontwaakt en biedt de bezoeker een tastbaar idee van het werken in een lakenfabriek van weleer. Men krijgt er letterlijk de indruk dat de arbeiders nog maar net naar huis zijn gegaan.


Heel interessant zijn de demonstraties tijdens de geleide wandelingen, waarbij men de belangrijkste spinmachines en weefgetouwen in volle actie ziet. Elke tweede zondag van de maand wordt eveneens tussen 14 en 16 uur de stoommachine opgezet. De hier vervaardigde wolproducten zijn in de museumshop te koop: dekens, colbertjasjes en mantels.


De lakenfabriek is dagelijks open en er is keuze tussen meerdere rondleidingen per dag. Daarnaast biedt het industriemuseum een tentoonstelling over de bloeiperiode en de crisis van de plaatselijke lakenindustrie. In het nieuw ingerichte ontvangstgebouw krijgt de bezoeker een introductie over het vervaardigen en het gebruik van lakens: schaapsmodellen, kleuren, garen en kledingstukken uit verschillende decennia leiden de bezoeker op ludieke wijze in de wereld van het laken vooraleer de fabriek in te duiken. Na het bezoek is er in het museumcafé mogelijkheid voor een natje en een droogje.


Begin juni organiseert het industriemuseum de jaarlijks „Rheinischer Wollmarkt“ (Rijnlandse wolmarkt) met schaapdemonstraties, kunstambacht rondom wol en talrijke kinderanimaties.

Verder...


.


[ Terug naar boven ]


(C) 2010 / 2011 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken